Mole spożywcze a odzieżowe - jak je odróżnić - foto

Mole spożywcze a odzieżowe – jak je odróżnić?

Mole zarówno spożywcze, jak i odzieżowe to prawdziwa zmora w sezonie letnim. O tym jak problematyczna może być ich obecność wiedzą wszyscy, którzy choć raz stanęli przed koniecznością wyrzucenia mniejszej lub większej ilości zapasów jedzenia lub ulubionych ubrań. Niestety wiele osób nie myśli o profilaktyce dopóki nie stanie przed koniecznością walki z tymi uciążliwymi owadami. Czym różnią się mole spożywcze od odzieżowych i co warto wiedzieć na ich temat?

Najważniejsze informacje o molach spożywczych

W naszym kraju najczęściej spotykanym gatunkiem mola spożywczego jest omacnica spichrzanka. Występuje zarówno pod postacią jaj, larwy oraz dorosłego osobnika. Jaja mają postać okrągłych, półmilimetrowych kulek w kolorze białym, brązowym lub beżowym. Warto wspomnieć, że jedna samica jest w stanie złożyć nawet około 200 lub 300 jaj. Po upływie tygodnia wykluwają się z nich larwy. Mają one postać niewielkich gąsienic w kolorze białym z brązową głową. Niektóre gatunki mają brązowe całe ciało. Larwy sieją ogromne spustoszenie i są bardzo żarłoczne. Mogą przegryźć papierową torbę oraz worek foliowy. O ich obecności świadczą miniaturowe pajęczyny, na których zawieszone są resztki jedzenia. To właśnie po nich pełzają gąsienice.

Dorosłe osobniki mają długość około 1 cm oraz rozpiętość skrzydeł do 1,5 cm. Mole zakładają gniazda we wnętrzach szafek kuchennych. Ich obecność można zauważyć najczęściej wieczorami oraz nocą, gdy światło jest słabe. Dorosłe owady mają białe skrzydła oraz biały tułów i brązową głowę. Mklik spożywczy, który również jest częstym gościem w naszych domach ma ciało w kolorze brązowym. Mole składają jaja w narożnikach mebli lub przy ściankach.

Jak wyglądają mole odzieżowe?

Mole włosienniczki, potocznie określane jako mole odzieżowe są nieco mniejsze od moli spożywczych. Rozpiętość skrzydeł nie przekracza 1,1 cm. Dorosłe osobniki mają zazwyczaj ciało w kolorze żółtym lub czarnym. Podobnie jak omacnica spichrzanka, mól włosienniczek jest aktywny w nocy, gdy światła są zgaszone i w domu lub mieszkaniu panuje cisza. Samice składają od 30 do prawie 300 jaj. Po upływie 4-10 dni wykluwają się z nich larwy. Co ciekawe, mole odzieżowe mogą żyć pod postacią gąsienicy nawet do 2 lat. Przepoczwarzanie trwa około 10 dni w okresie letnim i około miesiąc w okresie zimowym.

Dorosłe osobniki najchętniej żyją w większych skupiskach, zazwyczaj w kieszeni płaszcza lub pod kołnierzem. W miejscu żerowania widoczne są dziury i przetarcia, a sama tkanina jest mocno osłabiona. Mole odzieżowe pojawiają się zazwyczaj w okresie wiosennym, latem i jesienią. Niestety ich całkowite wyeliminowanie jest dosyć trudne.

Co jeszcze warto wiedzieć o molach spożywczych i odzieżowych?

O obecności omacnicy spichrzanki świadczy drobna pajęczynka, którą można łatwo zauważyć w sypkich produktach, takich jak mąka, ryż czy bułka tarta. Należy też dokładnie przyjrzeć się narożnikom szafek, gdzie również będzie widoczna przędza mola kuchennego. Ostatecznym dowodem są wyfruwające ze środka osobniki. Niestety świadczy to o ich dłuższej obecności w naszym domu.

Mole ubraniowe są znacznie trudniejsze do wykrycia, zwłaszcza gdy są we wczesnym stadium. Wynika to z faktu, iż bytują one w ubraniach, które są noszone stosunkowo rzadko i znajdują się np. na dnie szafy lub są zapakowane. Owady kryją się w zakamarkach, dlatego można je wykryć wyłącznie w momencie, gdy robimy dokładny przegląd ubrań.