Żyjemy w czasach, w których zdejmując produkt spożywczy z półki sklepowej, jesteśmy niemal pewni jego bezpieczeństwa. Jest to możliwe za sprawą wdrożenia odpowiednich rozwiązań w zakresie nadzoru procesu produkcji i logistyki żywności. Głównym, ogólnoświatowym systemem dotyczącym troski o bezpieczeństwo żywności jest HACCP. W poniższym artykule wyjaśniamy, co to takiego.
Co to jest HACCP?
HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) to system zarządzania bezpieczeństwem żywności, który zapewnia ochronę konsumentów przed zagrożeniami związanymi z żywnością. Ochrona żywności w systemie HACCP polega na identyfikowaniu, ocenie i kontrolowaniu ryzyka wystąpienia zagrożeń zdrowotnych związanych z żywnością na każdym etapie produkcji, od surowca aż po końcowy produkt.
Podstawowym celem systemu HACCP jest zapobieganie zagrożeniom zdrowotnym związanym z żywnością. System ten wdrażają producenci żywności, a także opakowań. Dotyczy on również firm transportujących produkty spożywcze, zajmujących się ich przechowywaniem oraz sprzedażą. Ochrona żywności w systemie HACCP opiera się na siedmiu zasadach:
-
Przeprowadzenie analizy zagrożeń – polega na identyfikowaniu potencjalnych zagrożeń związanych z żywnością.
-
Określenie krytycznych punktów kontrolnych (CCP) – polega na wybraniu etapów produkcji, w których muszą być podejmowane środki kontroli, aby minimalizować ryzyko wystąpienia zagrożenia zdrowotnego.
-
Określenie limitów krytycznych – określenie parametrów, które muszą być kontrolowane w celu minimalizacji ryzyka wystąpienia zagrożenia zdrowotnego.
-
Określenie procedur monitorowania CCP – określenie metod i częstotliwości monitorowania CCP, aby zapewnić, że określone limity są spełniane.
-
Określenie działań korygujących – ustalenie działań, które należy podjąć w przypadku przekroczenia limitów krytycznych.
-
Określenie procedur weryfikacyjnych – sprawdzenie, czy system HACCP jest skuteczny i czy zapewnia ochronę konsumentów.
-
Dokumentowanie i prowadzenie rejestru — stworzenie właściwej dokumentacji oraz prowadzenie rejestru dotyczącego działań podejmowanych w ramach systemu HACCP.
Dlaczego warto wdrożyć system HACCP?
Ochrona żywności w systemie HACCP jest bardzo ważna, ponieważ pozwala minimalizować ryzyko wystąpienia zagrożeń zdrowotnych związanych z żywnością. System HACCP jest powszechnie wykorzystywany na całym świecie, a jego stosowanie jest obowiązkowe w wielu krajach. Wdrożenie systemu HACCP pozwala producentom żywności na zapewnienie jakości i bezpieczeństwa produktów, co z kolei wpływa na pozytywny wizerunek firmy oraz na zaufanie konsumentów.
HACCP a szkodniki w obiekcie
Jednym zagrożeń związanych z żywnością jest zanieczyszczenie jej drobnoustrojami chorobotwórczymi. Dlatego właśnie każdy obiekt, w którym produkuje się lub przechowuje żywność, powinien być wolny od szkodników. Nasza firma oferuje usługi z zakresu nadzoru HACCP w zakresie zabezpieczenia obiektu przed szkodnikami. Przeprowadzamy skuteczną dezynfekcję, a także dezynsekcję, ponieważ źródłem drobnoustrojów są również owady. Nie można zapominać o szczurach i myszach, które są nosicielami kilkudziesięciu schorzeń.
Nasze działania podlegają analizie sytuacji w firmie i tworzeniu planu działania. Po jego określeniu przechodzimy do wdrażania konkretnych rozwiązań, takich jak rozłożenie stacji deratyzacyjnych, detektorów owadów czy lamp owadobójczych. Nasz zespół posiada doświadczenie zdobywane we współpracy z podmiotami z wielu branż, co pozwala nam każdorazowo dostosować się do potrzeb klienta.